Oldtimerverzekering

Specifieke details voor autoverzekeringen van oldtimers

Wie een oldtimer heeft, krijgt meteen de keuze: de wagen laten verzekeren als een gewone, hedendaagse auto, of kiezen voor een specifieke verzekering voor oldtimers. Het gaat hier dan om een wagen die als oldtimer is ingeschreven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen en die de typische O-nummerplaat draagt. Deze wagen moet volgens het verkeersreglement aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden:

  • Een oldtimer is een personenwagen, auto voor dubbel gebruik of een minibus die minstens 25 jaar geleden - of voor een ander voertuig minstens 30 jaar - in gebruik is genomen.
  • De oldtimer komt slechts bij uitzondering op de openbare weg: ter gelegenheid van een toegelaten manifestatie (oldtimermeetings) of bij proefritten als voorbereiding op dergelijke manifestaties.
  • De (proef)ritten mogen alleen gemaakt worden tussen zonsopgang en zonsondergang en binnen een straal van 25 kilometer. Op deze afstandsbeperking is een uitzondering mogelijk indien de bestuurder onderweg is naar een manifestatie te en dit kan bewijzen met een vekrlaring door de titularis. Die verklaring moet volgens een wettelijk vastgelegd model worden opgesteld.

Verzekering oldtimer

oldtimerverzekering

Er bestaat op de markt een aantal autoverzekeringen die afgestemd zijn op het gebruik van een oldtimer die aan deze voorwaarden voldoet. Omdat u met deze wagen minder rijdt, heeft u natuurlijk minder risico op ongevallen en logischerwijze staat daar een aangepaste, voordeliger verzekeringsformule tegenover.

Indien het verzekeringscontract vereist dat het om een oldtimer gaat die ook effectief als oldtimer ingeschreven is bij de DIV, dus met een nummerplaat waarbij de lettercombinatie begint met een 'O', dan moet u zich aan bovenstaande voorwaarden houden. Indien u dat niet doet, riskeert u een financiŽle kater als u een ongeval veroorzaakt. De verzekeraar zal de schade die u berokkent aan derden weliswaar vergoeden, maar nadien zal hij verhaal uitoefenen en de uitkeringen dus van u terugeisen.

Dat verhaal wordt beperkt tot 250 euro indien de onjuiste mededeling niet opzettelijk werd gedaan. Maar als de verzekeraar kan bewijzen dat die onjuiste mededeling wel met opzet is gebeurd - bijvoorbeeld om een gunstiger tarief te bekomen - dan zal hij de volledige schadevergoeding terugvragen. En dat bedrag kan aardig oplopen.

Het is ook mogelijk om een autoverzekering voor oldtimers af te sluiten die niet vereist dat u de oldtimer effectief als oldtimer bij de DIV inschrijft. Verkeerstechnisch gaat het dan om een gewone auto. U gebruikt deze als vervoersmiddel zonder rekening te houden met de voorwaarden die gelden voor oldtimers. Het tarief is doorgaans omgekeerd evenredig met het aantal voorwaarden dat verbonden is aan het gebruik. Welke voorwaarden de verzekeringsmaatschappij precies oplegt, is verschillend van verzekeraar tot verzekeraar. Maar ook hier geldt - zoals trouwens bij elke autoverzekering - dat de verzekeraar verhaal kan uitoefenen als u de voorwaarden van het contract niet naleeft.