Goedkoopste Autoverzekering

Is er zoiets als dé goedkoopste autoverzekering?

Maakt u zich geen illusies: dé goedkoopste autoverzekering bestaat niet. Er is geen enkele autoverzekering die in alle gevallen en voor alle bestuurders de goedkoopste is. Maar er bestaan wel mogelijkheden om uw autoverzekering zo goedkoop mogelijk te laten uitkomen.

Voor we manieren kunnen bedenken om te besparen op de premie, moeten we bekijken hoe de autoverzekeraar deze berekent. Tot eind 2003 was alles heel eenvormig en duidelijk: toen werd er gebruik gemaakt van een bonus-malussysteem en het vermogen van de auto om de premie te berekenen. De verzekeraar schaalde de verzekerde in in een bepaalde graad, aan een vaste premie. Na een ongeval ging de verzekering omhoog, na enkele jaren schadevrij rijden, ging ze omlaag.

Sinds januari 2004 bestaat het systeem met bonus-malus officieel niet meer. Elke verzekeraar kan een eigen schaal uitwerken. Maar een aantal elementen blijft een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de hoogte van de premie: de leeftijd van de bestuurder, zijn schadeverleden, zijn woonplaats en het vermogen van de verzekerde wagen.

goedkoopste autoverzekering

Schadevrij rijden

Het is algemeen geweten dat wie lange tijd geen ongeval veroorzaakt, minder premie betaalt. Verzekeraars belonen voorzichtige bestuurders op verschillende manieren. Ze krijgen een goede 'bonusschaal', hun premie zal niet meteen verhoogd worden als zij toch een ongeval veroorzaken of ze krijgen een bijkomende korting voor elk extra jaar dat zij geen ongeval in fout veroorzaken.

Weinig rijden

Bestuurders die maar weinig kilometers afleggen, hebben sowieso minder kans om een ongeval te veroorzaken. Altijd maar meer verzekeraars geven deze bestuurders koring op de premie. Dat is onder andere het geval bij Touring Verzekeringen, AXA, Winterthur, Ethias en bij directe verzekeraar Corona Direct, die een afzonderlijke kilometerverzekering op de markt heeft gezet.

Jonge bestuurders

Voor jonge bestuurders is het vaak heel moeilijk een betaalbare verzekering te vinden. Soms kiezen ze ervoor de ouders een - goedkopere - verzekering te laten afsluiten, maar dat is geen goed idee. Als zoon- of dochterlief niet als gebruikelijke bestuurder wordt opgegeven en toch een ongeval veroorzaakt, kan de verzekeraar de bij een ongeval betaalde schade terugvorderen van de verzekeringnemer.

Wil de jongere op een correcte manier een betaalbare verzekering afsluiten, kan hij een maatschappij zoeken die kortingen geeft indien hij of zij een cursus defensief rijden volgt. Die kortingen kunnen bij sommige maatschappijen oplopen tot 20 % en dat is zeer de moeite bij een anders hoge premie. Andere verzekeraars geven dan weer gunsttarieven als de jongere een autoverzekering afsluit bij dezelfde maatschappij waar ook de ouders verzekerd zijn.

Ten slotte bestaat er voor jongeren ook de jongerenpolis 29/29. Daarmee bieden de verzekeraars een korting aan jongeren die bereid zijn een aantal risico's te mijden. Bestuurders jonger dan 26 die nog geen drie jaar hun rijbewijs hebben, kunnen zich verzekeren tegen maximaal de premie die een 29-jarige moet betalen, verhoogd met een toeslag van maximum 29 %. Daar tegenover staat dat de auto van de jongere niet meer dan 60 kW vermogen mag hebben, dat hij niet meer dan twee passagiers mag vervoeren en dat hij op weekendnachten niet zelf mag rijden.

Oudere bestuurders

Oudere bestuurders vinden over het algemeen veel makkelijker een goedkope autoverzekering. Meerdere maatschappijen hebben zelfs de mogelijkheid om de verzekering op te zeggen als men een bepaalde leeftijd bereikt, geschrapt.