Autoverzekering vergelijken

Hoe vergelijk ik autoverzekeringen?

Wie zijn of haar auto verzekert, wil natuurlijk niet te veel betalen, maar wel een goede verzekering hebben. Een verzekeringscontract is ingewikkeld en bestaat uit zoveel factoren dat het moeilijk is om objectief te stellen met welke verzekeraar u het best af bent.

Gelukkig bestaan er websites die u helpen prijzen, maar ook dekkingen, waarborgen en vrijstellingen met elkaar te vergelijken. Op deze sites worden de formules van de verschillende verzekeraars naast elkaar gezet.

Hoe vergelijken?

Geen twee autoverzekeringen zijn identiek en het is belangrijk dat u geen appelen met peren gaat vergelijken. Als u de polissen van twee of meer verzekeringsmaatschappijen naast elkaar legt, moet u op twee factoren letten:

  • welke schadeloosstelling wordt gegarandeerd; en
  • welk prijskaartje hangt hieraan vast.

Zo kan één verzekering een pak goedkoper zijn dan een andere, maar mogelijk dekt deze ook een pak minder waarborgen. Er is geen één, perfecte autoverzekering voor iedereen. Het hangt van uw persoonlijke situatie af wat u belangrijk vindt en wat niet.

Wat bepaalt de prijs van de autoverzekering?

Natuurlijk wil u niet te veel betalen voor uw autoverzekering. Maar de prijs mag niet als enige criterium dienen. U kunt een verzekering goedkoper maken door een paar waarborgen weg te laten, maar wat dan als u een ongeval hebt? Een goedkope verzekering laat u na een ongeval misschien met een financiële kater achter.

Vergeet ook zeker niet te kijken welke franchise of vrijstelling de verzekeraar hanteert. De franchise is het bedrag dat u bij een schadegeval zelf moet ophoesten. In sommige gevallen ligt deze zo hoog dat u voor relatief kleine akkefietjes alles zelf met betalen en dus geen beroep kunt doen op uw verzekeraar voor de financiële ondersteuning.

Probeer ook na te gaan wat er met uw premie gebeurt na een ongeval. Soms is de initiële verzekeringspremie erg laag, maar gaat die na een ongeval verrassend hard de hoogte in.

Ga na of de verzekeraar rekening houdt met de schadevrije jaren en probeer uit de zoeken hoe de bonus-malusgraad evolueert. Bij sommige verzekeraars daalt die sneller dan bij andere als u ongevalvrij rijdt. Misschien hanteert de verzekeringsmaatschappij wel een beloningssysteem voor goede bestuurders? Als u meent tot die categorie te behoren, kan u een verzekering overwegen die in het begin duurder is, maar aan het einde van de schadevrije rit goedkoper uitvalt.

Bijkomende vragen

Als het lijstje met verzekeringsmaatschappijen waartussen u twijfelt nog maar enkele kandidaat-verzekeraars meer telt, kan u door specifieke vragen proberen uit te zoeken welke het best bij uw noden aansluit. Bijvoorbeeld:

  • Welke aanvullende dekkingen biedt deze verzekeraar? Heb ik die allemaal nodig? Of maken die mijn verzekering nodeloos duurder?
  • Zijn mijn passagiers automatisch mee verzekerd of moet ik hiervoor een bijkomende som betalen?
  • Zijn de opties en accessoires in mijn auto, zoals radio, parkeersensoren of navigatiesysteem mee verzekerd?
  • Wat na een ongeval? Hoe gebeurt de schadeafhandeling?
  • Kan de verzekeringsmaatschappij mij een vervangwagen bezorgen en hoe lang mag ik daarmee rijden?
  • Hoe zit het met de medische zorgen na een auto-ongeval?
  • Kan ik 24/7 bij mijn verzekeraar terecht?

Als u met deze punten rekening houdt bij de vergelijking van verschillende autoverzekeringen, is de kans groot dat u een voor u geschikte verzekering kunt afsluiten, tegen een haalbare prijs.